zaterdag, december 29, 2007

dodelijk ongeval met tram


In de Kolonel Silvertoplaan is deze avond een bejaarde man gestorven nadat hij was aangereden door een tram.
Dat meldt Gazet van Antwerpen (artikel wél online).
Het ongeval gebeurde kort na 17 uur.
De man van 83 stak over en werd gegrepen door een tram van lijn 4 die van het Kiel richting binnenstad reed.

VRT heeft ook een foto en videobeelden van net na het ongeval.

donderdag, december 27, 2007

veldrit


Is het al 1 april?
Gelezen in Het Laatste Nieuws gisteren:
"Chris Goossens, dokter van voetbalclub Germinal Beerschot, wil een veldrit organiseren in en rond het stadion van de eersteklasser. De idee voor een stadioncross op het Kiel zit nog in een initiële fase"

Ook op Teletekst staat stukje.
Met citaat van Goossens:
"Lichtsterkte, ruimte, tribunes, faciliteiten voor VIPs: alles is aanwezig om er iets moois van te maken.

Euhm, vergeet er niemand iets?
Slijk …
Of gaan we van de Beerschot grasmat een patattenveld maken?
Of de straten rond het stadion vol modder gooien?

Echt NOOIT gedacht toen ik in 't stad kwam wonen dat er ooit een veldrit door mijn straat zou trekken.

dinsdag, december 25, 2007

nest



En aan dat blad daar kwam een nest.
O jongens wat een nest was dat!


Het Kiel krijgt een nest.
En wat voor één.
Tussen de Braem (poten-) blokken bouwen twee Nederlandse kunstenaars -Andreas Hertfeld en Suus Baltussen- een gigantisch nest.
Elke dag mogen 20 Kielenaars (volwassenen en kinderen) mee komen helpen bouwen.
Dat schrijft het wijkblad De Kielse Klanken Krant.

De bouw begint op zaterdag 15 maart met een groot startfeest.
En eindigt op zondag 27 april met een gigantisch volksfeest op het Kiel.
Wie zich wil inschrijven om mee te bouwen kan dat op 03/259.04.20 bij cultureel centrum Nova.
Ik hoop dat ik ergens tijd vind -én nog op tijd ben- want het lijkt me een heerlijk project.
Zeker als je ook de foto's ziet van het vorige nest dat de twee kunstenaars in Nederland bouwden.

De kleinste redactiemedewerkster van hetkielblogt.be -nu 4 en een half- piept ook al van enthousiasme in ons nestje.

Ps:
Iemand de kerstmannenrace zaterdag gezien?
Succes? Of net niet?
Foto's?

vrijdag, december 21, 2007

Adios tapas


Een klap voor wie graag lekker eet op het Kiel.
Het Centro Iberico -het Spaanse restaurant in de Hockeystraat- verdwijnt.
De uitbaters zien nieuwe investeringen niet zitten omdat in de buurt de straten een tijd opgebroken worden.
Dat schrijft Het Laatste Nieuws vandaag (artikel niet online).
Uitbaters Ivan en Aneta Enthoven verhuizen de zaak naar Sint-Job-In-'t-Goor.

Wel shocking in het artikel is de volgende quote van Ivan:
"De overgrote meerderheid van de klanten zijn trouwens Belgen.
Voor alle duidelijkheid: ik ook, ondanks mijn donkere uiterlijk.
Toen ik de zaak in 2004 overnam, had ik nog nooit Spaans gekookt
"

En ik al die tijd maar denken dat ik in een authentieke Spaanse enclave op het Kiel mijn glas cava zat te drinken.
Tssss …
In de plek van het Centro zou een café komen.
Maar het moet al een fantastische hippe tent worden, vooraleer het dit verlies kan goedmaken.
(pinkt een gastronomische traan weg)

woensdag, december 19, 2007

Kiel: gidsland



We weten het natuurlijk al lang, maar het Kiel wijst de weg.
En de leerlingen van het Leonardo Lyceum op de Jan De Voslei hebben dat erg letterlijk genomen, schrijft Het Nieuwsblad.
Negen allochtone leerlingen zijn er een gidsbedrijf gestart.
Ze leiden andere jongeren op een shoppingtrip door Antwerpen.
De tocht gaat door de Diamantwijk, de Chinese wijk of het Kiel.
De primeur was gisteren voor een groep leerlingen uit Oostende.

zaterdag, december 15, 2007

buren



Even luren bij de buren.
Want ook in Hoboken hebben ze nu hun eigen weblog: Hoboken Blogt
Natuurlijk lopen ze achter tegenover het Kiel …
En natuurlijk is het duidelijk aan wie ze zich spiegelen …
En uiteraard zal het héél moeilijk zijn om dat niveau te halen …

Maar toch: veel succes aan de buren.
:)

woensdag, december 12, 2007

open brief


Kijk ik ben ook fan.
(al is het maar omdat ik in de schaduw van de club woon)
En ik vind het fantastisch dat ze het al weken op rij zo fantastisch doen.
Maar aangezien er nu al twee thuismatchen op rij ook voor mijn garagepoort geparkeerd wordt, publiceer ik met veel plezier de open brief die Harry Schram ("kritisch Kielenaar" en voorzitter van de Europese vereniging van dierentuinen) naar de burgemeester en een hele reeks politici stuurde.


Open brief : zomaar een zaterdagavond op het Kiel


Beste mensen,

U kent dat : niks op tv, geen àl te slecht weer, en een mens heeft anders al zo weinig beweging... Dus nog even een bescheiden avondwandeling maken, paar blokjes om op het Kiel. Boven de huizen schijnt hier en daar het stadionlicht van Germinal-Beerschot, in de achtergrond weerklinken bij vlagen de emoties van de supporters. Bergen (Mons) op bezoek, blijkbaar. Ik ben opgegroeid op het Kiel en woon er al bijna mijn hele leven - ik heb nooit anders geweten dan dat het voormalige olympisch stadion hier af en toe hele volksmassa's op de been brengt. Fantastisch, voetbal is een feest zeggen mensen die ervan houden, en dat gun ik hen van harte. Het stadion is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer (niet alleen tram 2 maar ook de gloednieuwe en met een stevige campagne ondersteunde nieuwe lijn 6, plus nog wat buslijnen). Aan de bij het stadion geparkeerde autocars te zien, kiezen heel wat supporters ervoor om onderweg alvast samen de overwinning voor te bereiden, en vervolgens op de terugweg samen te vieren dan wel elkaar te troosten. En wie ervoor kiest om met de auto te komen (of wie die keuze niet gegund is wegens het ontbreken van een goed functionerend openbaar vervoer), kan gebruik maken van minstens een tiental parkeerterreinen die allemaal op maximaal 15 minuten wandelafstand van het stadion liggen. Allemaal goed geregeld, zou je dan denken.

Mijn avondlijke wandeling biedt evenwel een ietwat andere aanblik, en dat is helaas niet alleen bij deze wedstrijd het geval. Overal waar je ziet, staan er auto's. Ik woonde vroeger bij het Bouwcentrum, en sinds tien jaar bij het Beerschotstadion, en ben dus op dit vlak het één en ander gewoon, maar wat ik vanavond te zien krijg, zorgt hier en daar vrees ik voor nieuwe records. Op een wandeling van ongeveer 40 minuten tel ik meer dan 300 foutgeparkeerde auto's. Op werkelijk alle fiets- en zebrapaden (dat laatste zonder één uitzondering), op bushaltes, en op parkeerplaatsen voor gehandicapten - maar ook gewoon met de vier wielen pardoes midden op het voetpad. Voetgangers en fietsers (waaronder uiteraard ook de andere voetbalsupporters) hebben maar uit te wijken, ze moeten tussen de auto's laveren, hier en daar over de rijbaan. Een honderdtal auto's staan alleen al op de middenberm van de VIIde Olympiadelaan, waar de wortels (en niet zelden de schors) van de toch al niet kerngezonde bomen gewoon aan stukken gereden wordt. Plantsoenen, verkeerseilandjes, het parkje aan het Hof van Tichelen : werkelijk elke vierkante meter groen in de buurt, waar geen hek rond staat, is door de "vrienden sportliefhebbers" gedegradeerd tot parkeerterrein. Autowielen trekken diepe sporen in het gras, en het zijn niet alleen de 4x4's die hierbij lastige hindernissen zoals hagen, struikgewas of boomwortels trotseren.

Ik wandel ook even voorbij mijn oude school : 13 jaar lang heb ik ooit met veel plezier doorgebracht op de schoolbanken van Pius X. Het was - en is naar ik mag hopen nog steeds - een progressieve school. Ook bij deze voetbalwedstrijd heeft de school weer een kinderspeelplaats tijdelijk tot parkeerterrein gedegradeerd. Dat doen ze ongetwijfeld met de beste bedoelingen. En toch blijft het mij verbazen dat dit zomaar kan... Ik wil geen paniek zaaien, maar het is algemeen bekend dat uit geparkeerde auto's wel eens wat pleegt weg te lekken, en bij het parkeren, starten en wegrijden komt er ook heel wat fijn stof vrij. Ik ben misschien een ouderwetse zeur, maar voor mij horen die stoffen volstrekt niet thuis op een kinderspeelplaats. Nu brengt dat parkeren ongetwijfeld een stevige duit in het zakje voor één of ander erg nuttig schoolproject. Ik zou dan ook durven voorstellen dat men het geld goed belegt, dan kan men er later de eventuele rekeningen mee betalen van bodemonderzoeken of misschien wel saneringswerken, of desnoods de schadeclaims van slachtoffers.

We zetten onze wandeling voort, en kijk : er zijn ook enkele straten, waarin een totaal parkeerverbod geldt : de onmiddellijke omgeving van het stadion. Daar staan alleen politievoertuigen geparkeerd. De agenten zelf zijn nauwelijks te zien. Er moeten er nochtans verschillende tientallen zijn, die hier de wacht houden : voetbal is tegenwoordig immers niet alléén maar een feest. Tientallen agenten die standby zijn, terwijl er pakweg twintig meter verderop 300 - veelal zware - verkeersovertredingen gebeuren...

Nergens, maar dan ook nergens, zie ik een bekeuring, of enig ander spoor van politiemensen die optreden tegen deze massale aanval op de leefbaarheid van onze buurt. Niemand, maar dan ook niemand, vindt het blijkbaar nodig om iets te ondernemen tegen dit "groepsvandalisme" in ons schaars openbaar groen. De daders zullen ongemerkt ontkomen, de rekening is voor ons allemaal. Nochtans gaat het hier niet om ongrijpbare want onbekende graffitispuiters of andere anonieme vernielers : op elk van die auto's hangt netjes een nummerplaat, een visitekaartje van de schuldige als het ware.

En dan begint een mens wat na te denken, zo op een druilerige avond op het Kiel. Ik weet niet hoeveel men uitgegeven heeft aan de (bijzonder fraaie) promotiecampagne voor de nieuwe lijn 6 - ongetwijfeld een heel bedrag. Maar hoeveel automobilisten zouden er vanavond de overstap gemaakt hebben ? Wees gerust, ik ben absoluut geen rabiate autohater, ik heb zelf zo'n ding, en maakte er tot voor enige tijd ook (al te) vaak gebruik van. Ik zie liefst zoveel mogelijk mensen gebruik maken van trein, tram en bus, én voor wie dat niet kan zijn er de beschikbare parkeerterreinen in en rond de buurt, maar ik verder gun ik alle overige voetbalsupporters zelfs nog dat ze in onze buurt parkeren, waar mogelijk en toegelaten. Voor mij is de straat van iedereen, ik zou er zelfs niet aan denken om middels stoel en bezemsteel een plekje voor mezelf te reserveren. (Trouwens, ik ben geen verkeersexpert, maar ik vrees dat bewonersparkeren bij dit soort "onregelmatige" evenementen wellicht niet kan werken). Neen, ik denk dat de politie gewoon consequent en herhaaldelijk moet optreden tegen al die flagrante (en wellicht vaak hardnekkige) overtreders, want dat zou tenminste

a) aan iedereen duidelijk maken waar de grenzen liggen,

b) de mogelijkheid scheppen om eventuele schade aan het openbaar groen te verhalen op de daders,

c) een aantal supporters motiveren om de volgende keer toch maar met bus of tram te komen en

d) een aardige cent in het laadje brengen - geld dat misschien besteed kan worden aan bussen of trams van en naar de reglementaire parkeerplekken, of tenminste aan bewegwijzering naar die plekken ?

Nu was ik zelf lang genoeg van dichtbij bij ons aller stadsbestuur betrokken om te beseffen dat - ik druk me voorzichtig uit - bij het het nemen (of juist niet nemen) van beleidsbeslissingen niet altijd uitgegaan wordt van een goed evenwicht tussen principes, logisch denken en gezond verstand. Maar anderzijds geloof ik niet zo in complottheorieën en andere politieke fabels : als mijn mede-buurtbewoners (en een occasionele politie-agent) weer 'ns beweren dat de politie in haar beleid ten aanzien van de Beerschot-parkeerterreur in de eerste plaats rekening houdt met de paarse sympathieën van onze burgemeester, dan geloof ik daar dus niks van. Janssens houdt te veel van zijn stad (en van zijn buurt) om dit soort spelletjes te spelen, en die fiere A in zijn (en ons aller) "'t Stad is van A" slaat (dacht ik toch) niet op Arrogantie, Achteloosheid of Autoterreur... Maar wat onze buurt betreft liefst dringend een beetje op Actie en Aanpakken...


Harry Schram

Kritische Kielenaar

maandag, december 10, 2007

kerstmannenrace (2)


De Abdijstraat is boos op Q-music.
De radiozender organiseert op woensdag 19 december de Q-Santa-Run op de Meir.
Klinkt bekend?
Dat klopt: eerder lieten de winkeliers van de Abdijstraat al weten dat zij op zaterdag 22 december een kerstmannenrace organiseren.

"Wij waren eerst", zegt Bert Van Buggenhoudt van winkelcentrum Abdijstraat boos in Het Laatste Nieuws (artikel niet online).
"De kerstmanrace was óns idee. Het is raar dat de radiozender met exact hetzelde idee aan komt zetten

zondag, december 09, 2007

lammetjes in de pit-stop


Zelfs op zondag nog snel even een paar boodschappen doen, blijft op het Kiel een belevenis.
Ik had nog munt en een tros bananen nodig.
Dus ging ik naar de vernieuwde groentenwinkel op de Abdijstraat.
Die is nu -na maandenlange verbouwingswerken- een echte supermarkt.
Met winkelmandjes, een koeltoog, fel verlichte displays, …
Zélfs de lange wachtrijen zijn helemáál echt.

De rij stond zondagmiddag helemaal tot achteraan in de winkel.
Een Afrikaanse vrouw had het daar niet op begrepen.
Dus liep ze helemaal tot vooraan, vroeg aan een Vlaamse man of ze even voor mocht, en ging aan de kassa staan.
Zo'n 15 mensen voorstekend.
En ook al was degene aan wie ze het vroeg zo braaf om haar voor te laten, zo had de rest van de rij het niet begrepen.
Vooral de Marokkaanse klanten in de rij (ik laat de "van Vlaamse origine" of "Turkse origine" of "allochtoon" en "autochtoon" hier even achterwege … anders wordt het écht ingewikkeld).
Dat mondde uit in een enorme scheldpartij.

"C'est impoli madame"
"Je suis bien elevé monsieur."
En of ze het ook aan al die andere mensen in de rij had gevraagd.
En zij weer: dat ze dat niet moest doen … dat die ene meneer zo vriendelijk was geweest …
En toen moeide ook nog een andere Afrikaanse vrouw in de rij zich:
"C'était trés trés impoli"
Nog meer ruzie …

En naast mij in de rij twee héél typische Kielse madammen tegen elkaar:
"De wereld got dor nie van vergaan hé …"
"Mor nee madam. En 't is zondag hé. We hebben eigenlijk tijd hé."

Daar sta je dan aan te schuiven met je busseltje munt.
In supermarkt "Pit-stop".
Waar aan de kassa een papier uithangt:
"Pit-Stop -> Lammetjes te koop -> 230 euro"

Veel typischer Kiel dan dat maak je het niet mee

donderdag, december 06, 2007

clip



Axl Peleman heeft een videoclip opgenomen op het Kiel.
Dat schrijft Gazet van Antwerpen (artikel wél online).
In kleuterschool Kameleon kennen de kleuters de tekst van "’t Kiel trekt op een kleurdoos" -de volgende single- nu helemaal vanbuiten.

Toch komt de clip niet op MTV of TMF.
De video zal enkel op Youtube te zien zijn.

UPDATE:
de clip is hier te zien … enkel nog even doorklikken … mooi hoor: die blokken van Braem zo chique gefilmd

dinsdag, december 04, 2007

Kerstmannenrace



Wie is de snelste Kerstman van het Kiel?
Dat wordt op 22 december uitgemaakt op de Abdijstraat.
Iedereen is welkom zolang die maar qua outfit "Kerst" uitstraalt.
Niet alleen de snelste wint.
Er zijn ook prijzen voor de mooiste en (deze trofee is voor mij) onfortuinlijkste kerstman.
Inschrijvingen op 22 december vanaf 13u aan het pleintje aan de Abdijstraat en de St.Bernardsesteenweg.
Start van de race om 15 uur.
Hetkielblogt.be bezint zich nog over deelname.