donderdag, november 30, 2006

probleembuurt


De KU Leuven stelde een "Atlas van stedelijke buurten in moeilijkheden" samen. België blijkt er 1.369 te tellen. Gazet van Antwerpen (artikel niet online) weet dat 79 daarvan in Antwerpen te vinden zijn.
En ja hoor: ook wij zijn er bij. Meer nog: volgens De Morgen (artikel niet online) is het Kiel -samen met het Leuvense Sint-Maartensdal- de enige Vlaamse wijk die in de meest problematische categorie valt. Vooral de sociale woonblokken zijn daarvoor verantwoordelijk, stellen de onderzoekers.
Niet meteen iets om vrolijk van te worden.
Toch één lichtpunt: onderzoeker Christian Kesteloot zegt in De Morgen: "Het probleem in die wijken is simpelweg dat de mensen die er komen wonen het almaar slechter stellen. Het is niet per se zo dat de sociale contacten er slecht zijn".
Een gezellige babbelzieke probleembuurt.
Ik geloof dat ik me daar wel in kan vinden …

Ps: de bloembakken van Bram halen vandaag ook de regiopagina's van Het Laatste Nieuws (artikel niet online) onder de kop "Buurman ontwerpt "beveiligde" bloembakken voor Beerschotstraat". Daarin roept Bram uit "Wat een laffe daad!". Ik hoor het hem zo zeggen :-)

woensdag, november 29, 2006

Telex


Stapel korte berichtjes:

• Reclamebureau LDV maakte een campagne voor de kerk. Het is nog onzeker of kardinaal Danneels de aangeboden slogans ook zal gebruiken, maar van deze -op briefpaper met in de header "God"- zijn wíj in elk geval fan: Ik verwacht u zondag in de kerk … Als Beerschot niet speelt

• Na succes op het Koxplein in Borgerhout, verhuist het project mankracht en zonen naar het Kiel. Dat schrijft Gazet van Antwerpen (artikel online) vandaag. Het project probeert ouders -vooral Marokkaanse en Turkse vaders en moeders- te sensibiliseren om op te treden tegen de overlast die hun kinderen soms veroorzaken. Dat moet kleine ergernissen -kinderen die bloembakken pikken bijvoorbeeld- wegwerken

• "Een stukgetrokken hoofdwaterleiding zette de Kolonel Silvertopstraat dinsdagmiddag in twee richtingen blank. Bewoners van de gerenoveerde blauw-witte blok van de Goede Woning in de Jan Denucéstraat moesten het tot 15.45u zonder water stellen", schrijft Gazet van Antwerpen vandaag.

De Morgen (artikel online) weet dan weer dat: "De voetbalcel van Binnenlandse Zaken heeft haar lokale afdeling in Antwerpen gevraagd om minder tolerant te zijn als ze racistische spreekkoren hoort in een voetbalstadion. Ondanks de overduidelijke oe-oe-kreten vrijdag op het Kiel stelde de politie geen proces-verbaal op." Er zullen dus ook geen straf of boetes volgen.

Bloembak



Mailtje van Bram -aka Suedehead- uit de Beerschotstraat:
De buurvrouw van nummer 44 komt me net melden dat haar bloembakken deze nacht gestolen werden. Omdat ik bij hen een aantal roestvast stalen constructies aan de gevel bevestigd had afgelopen zomer vroeg ze me of ik voor de volgende bloembakken een of ander bevestigingssysteem kan maken. Terwijl ik met haar op de stoep sta te praten merk ik dat ook onze bloembakken verdwenen zijn (nvdr: zie foto).
Net zoals zij zijn wij ook niet van plan om toe te geven aan dat soort crapuleuze deugenieterij en komen er zeker nieuwe. Maar dan wel van het soort die in stoep, gevel of vensterbank zullen verankerd zitten.


Een goeie tip: Bert Verhoye van De Zwarte Komedie zette ooit stroom op zijn gevel omdat ie de wildplassers zo beu was.
De geraniums vervangen door een flinke cactus wil ook helpen, naar het schijnt …

Racistisch Beerschot


Beerschot heeft veruit de meest racistische supporters van de hele voetbalcompetitie. Dat zegt 48,1% van de Belgische voetbalfans. De cijfers komen uit de licenciaatsstudie van criminologiestudent Wim Hardyns, en staan vandaag in Gazet van Antwerpen.

Twee bedenkingen …
Nummer 1: uiteraard verwijzen kranten naar studies van professoren en doctoraatsonderzoeken, maar een licenciaatsonderzoek weegt wel licht als bron (u wil míjn onderzoek van vorig decennium bvb écht niet meer lezen)
Nummer 2: gelukkig blijkt uit de reacties op het GBA-forum dat heel wat supporters het óók beu zijn. Daar zal het voornemen van minister Dewael om clubs voor een leeg stadion te laten spelen -of zelfs punten af te trekken- bij racistisch gedrag van supporters, óók wel voor iets tussen zitten.

maandag, november 27, 2006

op de knietjes


Ik heb het niet zo met wedstrijdjes.
Maar aangezien zelfs de jonge weblog van dat district met die slechte voetbalploeg genomineerd is …
Omdat we worden uitgedaagd
En omdat we -hallo Deurne- op onszelf stemmen niet netjes vinden …
Wie helpt hetkielblogt.be aan een nominatie voor de Bwards.

En hopelijk is die trofee mooier dan de naam van deze weblog-verkiezing.
Want laat één ding duidelijk zijn: áls we dan in de arena stappen willen we wel graag hoger scoren dan onze grote broer.

Klikken, nu, hier, dank u

Toverbol ontruimd


Brief in de boekentas van mijn dochter daarnet:
"Beste Ouders,
Uit veiligheidsoverwegingen moesten wij vanmorgen met alle mensen en kinderen evacueren. Daar er een gasgeur hing, deden wij al het nodige om iedereen in veiligheid te brengen. Alles werd door IVEG gecontroleerd. Het blijkt om een defect verwarmingstoestel te gaan van het voormalig klooster. Zij zullen het zo snel mogelijk verhelpen.
"

Mijn dochter -en al de andere leerlingen van De Toverbol- moesten daarom de hele voormiddag doorbrengen in het Kielpark. Ook morgen krijgen ze nog les met open ramen "om de school voldoende te verluchten". Wat niet écht geruststellend klinkt. Maar goed: haar fleece ligt al klaar.
Ik wacht overigens ook nog op het ooggetuigenverslag van de bloggende juf op de school.

zaterdag, november 25, 2006

bp



Het Kiel -of toch op zijn minst het BP-gebouw van Leon Stynen- oogt even hip als de debuutplaat van The Streets door de lens van Roel.

oe oe oe


Het was weer prijs vrijdagavond op Beerschot.
Na een hele wedstrijd bedacht te zijn met oerwoudgeluiden, ging Standard-speler Mohammed Sarr de Beerschot-aanhang even feliciteren met de 1-3 nederlaag
Hij werd echter meteen bestormd door doelman Luciano en Hernan Losada. Wat tot een flink opstootje leidde op het veld.
Achteraf zei Sarr dat hij het onbegrijpelijk vond dat "Luciano, ook een kleurling, me komt vertellen dat ik moet ophouden. Een bedenking die ik me ook al had gemaakt.
Trainer Brys veroordeelde het gedrag gelukkig wel: "Het gedrag van sommige supporters is onaanvaardbaar. Die racistische spreekkoren moeten gewoon stoppen"

Maar de prijs van de onnozelheid gaat naar sommige supporters op het GBA-forum. Volgens de reacties in dit topic is het de schuld van de voetbalbond. Meer bepaald hun campagne "Oe Oe oe: hang de aap niet uit".
Dit schrijft een hele grote slimmerik die zich "r@" noemt:
"Voetbalbond komt zelf met slogan : oe oe oe hang de aap niet uit.
Wat gebeurd er ; Slogan wordt gescandeerd door aanhang (Meer is er op dat moment niet gebeurd.
Sarr komt dan provoceren op iets dat voetbalbond zelf lanceert.
Waarschijnlijk hebben de reporters dat niet gezien of gehoord.
"

Zó vooringenomen die kranten hé: dat ze niet weten dat de voetbalbond die oerwoudgeluiden heeft bedacht.
Tsss …

dinsdag, november 21, 2006

And the oscar goes to …


In Gazet van Antwerpen (artikel wél online) komen vandaag laatstejaarsstudenten van Narafi aan het woord die een film opnemen op het Kiel. Ze kozen daarvoor (het lijkt een traditie te worden) een appartementsblok aan het Kielpark.
En ok … het feit dat producent Dennis Stessens zegt -"Het is een heel surrealistische film met mensen die totaal van de wereld vervreemd zijn"- zegt óók iets over deze wijk.
Maar misschien dit nog meer: "De buren komen vragen of ze eens mogen komen kijken op de set en we krijgen elke week kratten vol fruit van een groentenboer en koffiekoeken van de bakker even verderop. Echt heel fijn."

woensdag, november 15, 2006

GB expiré


Ik stel me voor dat het ongeveer zo is gegaan:
"Seg Jeanine. Citroengras. Wette gij of dat da altijd zo zwart zie?"
"Mor ja. Da sen van die Chinese dingen hé. Dat ee altijd zo'n raar kleureke."

Mijn vrouw heeft deze namiddag het personeel van de GB Expiré … euh sorry … de GB Express in het shoppingcenter Tir even geholpen.
Het citroengras dat ze er verkochten bleek namelijk al eind augustus over zijn houdbaarheidsdatum heen. In de plastic verpakking zaten enkel nog een paar zwarte stengels.

dinsdag, november 14, 2006

hetkielblogt zweeft



Volg hetkielblogt.be vanuit de lucht. Wat zeg ik: vanuit de satelliet.
CBS News doet het al: nieuws via Google Earth geografisch aanbieden.
En als zo'n klein Amerikaans station dat doet, kunnen ook wij -met de hulp van een whizzkid vriend- niet achterwege blijven.
Hier even Het_Kiel_Blogt.kmz downloaden (beetje naar onder scrollen en op de file klikken). Je Google Earth opstarten (hier te downloaden als je het programma nog niet hebt), en dan Het_Kiel_Blogt.kmz openen.

Ps: als je richting Zuid scrolt, merk je dat het Sinksenfoor was toen Google haar satellietbeelden nam.

Ps: foutje gemaakt met die kmz-file. Nu zou hij wel te downloaden moeten zijn

zondag, november 12, 2006

golfclub kiel



Zowel door mijn vrouw als ikzelf gespot:
op het Kiel rijdt iemand rond met een groen golfwagentje.
Niet om de clubs mee te vervoeren, maar gewoon om boodschappen te doen. Ik zag de man -met een flink pak grijs haar- ter hoogte van de bibliotheek Kielpark. Waar hij bijna van de weg werd gereden -wat ook niet echt moeilijk is met zo'n ding- door een andere chauffeur. Mijn vrouw spotte hem wat later op de Camille Huysmanslaan.
Helaas had ik mijn kodak niet bij en staat hierboven dus de foto van een gelijkaardig karretje. Maar laat het duidelijk zijn lieve lezer: de jacht is open. Trofeeën mag u altijd mailen.

zaterdag, november 11, 2006

Beerschot tribune blijft leeg


Germinal-Beerschot moet haar thuismatch tegen Zulte-Waregem vandaag voor een leeg supportersvak starten.
Of da's toch de bedoeling van Armata Viola. De sfeergroep heeft alle supporters opgeroepen om het vak I (het sfeervak van het stadion) 13 minuten lang leeg te laten. Als protest voor de povere prestaties van de voorbije weken.
Maar Armata Viola kent haar pappenheimers en dus: "Als geste verzorgen Armata Viola en Bar TGV 2 vaten (bier) onderaan vak I … Wij voorzien een korte boodschap in het lege vak. Na 13 minuten moeten we dan terug massaal vak I bestormen waarbij Armata Viola zal zorgen voor al het sfeermateriaal dat ze in haar bezit heeft en er een feestje van maken dat onze Mannekes nog nooit hebben gezien (pyrotechnisch materiaal raden wij wel af)."

Als buren van het stadion zijn we het met dat laatste in elk geval 100% eens …

maandag, november 06, 2006

Schoonselhof



God wat is het fijn als je op een boogscheut van het Kiel naar fantastisch theater kan gaan kijken.
In Memoriam: locatietheater op de begraafplaats Schoonselhof.
Heel-dicht-op-je-vel-theater: zowel letterlijk (de acteurs spelen haast op de schoot van de 50 toeschouwers) als figuurlijk (ik hoorde achteraf twee vaders tegen de vader-rol-acteur vertellen over het verlies/ziekte van hun eigen kind). En ook al klinkt het nu niet zo: de toneeltekst was nog vaak grappig ook.
Maar zelfs al was het stuk shit geweest, dan nog was het zijn geld meer dan waard. Want je krijgt tegelijkertijd een unieke nachtelijke rondwandeling over een in maanlicht (het was gisteren volle maan) en kaarslicht badend Schoonselhof. Het was de eerste keer dat ik er kwam, maar ik keer snel ook nog eens bij daglicht terug. Man, man, man … wat een adembenemend mooie plek.

Daarna waren we zo verkleumd dat ik echt nood had aan een cultureel incorrect pak friet met stoofvlees en mayonaise.
En euh Hilts, ik had al een jaar eerder moeten luisteren: die frieten (maar zeker ook het stoofvlees) van "Amigos" in de Julius De Geyterstraat zijn inderdaad waarschijnlijk de lekkerste van het Kiel.

Ps: het stuk speelt ook vanavond nog om 19 en 21 uur. Als u snel bent, kan u misschien hier nog tickets bestellen.

zaterdag, november 04, 2006

Stu Bru kiest voor Studio Kiel



Bij Studio Brussel weten ze uiteraard waar het cool is. En dus kwamen ze hun nieuwe reclamespot opnemen op het Kiel. U herkent onder andere de potenblokken, maar hopelijk niet uw auto. Het resultaat is hier te zien.
Oh ja: u kan een gps-toestel winnen als u zo'n sticker kleeft. Maar daar liggen we uiteraard niet wakker van in een buurt waar met koninginnenpastijtjes wordt gesmeten.

(met dank aan Roel voor de tip)

vrijdag, november 03, 2006

Queeny failliet door onbereikbaarheid


Het Laatste Nieuws (artikel niet online) weet dat babywinkel Queeny failliet ging door de onbereikbaarheid van buurt en winkel. "De Sint-Bernardsesteenweg ligt al jaren open", zegt zaakvoerder Marc Verhallen. "De Abdijstraat wordt nu ook heraangelegd. Alle zijstraten zijn onder handen genomen. Wie de buurt niet kende, raakte nog amper tot hier. Daarnaast is er nog het gebrek aan parkeerplaats. En dan heb ik het nog niet eens over de slechte naam die de Abdijstraat gekregen heeft. Vroeger was dit een straat met aanzien."
De zaakvoerder -die de winkel overnam van zijn moeder- zegt dat tot enkele jaren terug gemiddeld 60 à 70 ouders per maand een babylijst in de winkel legden. Nu waren dat er nog maximum 14.

poststaking kiel voorbij


Misschien dat u gisteren en vanmorgen geen post in de bus vond. Dat komt omdat het postkantoor op het Kiel staakte.
De postbodes waren het beu dat hun zieke collega's niet tijdelijk werden vervangen door extra mankracht uit andere kantoren. Maar volgens Gazet van Antwerpen is vanmorgen een akkoord bereikt dat dat nu wél zal gebeuren. Daarna zijn de postbodes terug aan het werk gegaan.

woensdag, november 01, 2006

Queeny failliet


Ik ben in shock.
Babywinkel Queeny is failliet.
Het was door die zaak dat ik voor het eerst in de Abdijstraat kwam. En dat geldt vast niet enkel voor mij. Queeny stond -tot ver buiten het Kiel- zo'n beetje synoniem voor geboortenlijsten. En nu weet ik wel dat het niet de goedkoopste winkel was, maar ik heb de service (als we er bvb -zonder verder iets te kopen- de band van onze bugaboo lieten oppompen) er altijd onberispelijk gevonden.
Ik heb geen idee wat de reden is voor het faillissement. Maar in tegenstelling tot veel andere zaken op de Abdijstraat kan je niet zeggen dat Queeny niet investeerde of niet meeging met zijn tijd. Ook al was de winkel al een halve eeuw oud.
Zou de verkeersellende op het Kiel de doodsteek hebben gegeven?
Wie een koopje wil doen, kan er de komende vier dagen in elk geval nog terecht voor de faillissementsverkoop.