vrijdag, juli 28, 2006

Snelle eddy woont op het Kiel



Snelle Eddy, het typetje van Chris Van Den Durpel uit Chris & co, woont op het Kiel.
Dat onthult Gazet van Antwerpen vandaag in haar wekelijkse caférubriek (artikel niet online). Daarin wordt deze week café Place to be op de grens van het Kiel en Hoboken (Lage Weg 479) besproken. De attente journalist merkte een grote foto van Snelle Eddy in het café, en na een staaltje onderzoeksjournalistiek kwam ie aan de weet dat Chris Van Den Durpel in het café niet alleen inspiratie opdoet, maar ook de Snelle Eddy sketches opneemt.
Een nieuw bedevaartsoord is geboren.

donderdag, juli 27, 2006

Top transfer



Officieel heet het dat Germinal-Beerschot nog een spits kon gebruiken en dat daarom Bjorn de Wilde een rat wordt.
Maar wie de club volgt, weet natuurlijk dat de échte reden achter de transfer een andere is.
Eindelijk heeft Beerschot een waardige opvolger voor het verlies van Vanessa Hoefkens.
Want de komst van Bjorn betekent vooral de top transfer van zijn vrouw Eveline Hoste naar het Kiel.

Hofleverancier SUN911



Het was het allereerste restaurant waar we op het Kiel ooit gingen eten: Ling Nan, de Chinees aan het Beerschot-stadion.
Na de verhuis wilden we 's avonds de vrienden trakteren op een etentje. De keuze was snel gemaakt: zo'n goedkope, lekkere Chinees.
Wisten wij veel dat we bij een hofleverancier en Porsche-eigenaar aan tafel schoven.
Dat zit zo ->

Vandaag op de website van Ling Nan ontdekt dat het restaurant al verschillende malen is bezocht door de koninklijke familie. Op de foto prijken inderdaad een jonge koningin Paola (3de v.l.) prins Filip (2e v.r.) en prinses Astrid (1e v.r.). Wie de Lincoln-lookalike (2v.l.) is, wordt niet duidelijk.
En we gingen op die website kijken omdat madame Kielse Blogger vandaag eindelijk ontdekt had wie de eigenaar is van die blauwe Porsche 911 die zo vaak aan het stadion geparkeerd staat. Juist: de baas van Ling Nan: Sunny Chan. Compleet met een gepersonaliseerde nummerplaat: SUN911.

Maar het is hen gegund. Want zoals we die eerste avond al meteen ontdekten: Ling Nan is een uitzonderlijk lekkere en originele Chinees.

woensdag, juli 26, 2006

O wat zijn die ratten klein


Germinal-Beerschot heeft dit seizoen de op één na kleinste ploeg van de competitie. Dat blijkt uit de statistieken die Sport Voetbalmagazine (artikel niet online) vandaag publiceert in haar competitie-special.
De gemiddelde Beerschotter -dat heb je met al die Argentijnen- meet 1m78,8. Enkel Beveren -dat heb je met al die Ivorianen- scoort met 1m78,0 nog lager. De kleinste paars-witte kabouter is Dickson Ageyman met 1m65. Enkel Jurgen Cavens trekt als grootste met zijn 1m89 het gemiddelde nog wat omhoog. Hoewel hij met zijn 87 kilo ook meteen de zwaarste is (blijkbaar kan ik dus óók nog spits worden?).

Verder leren we dat een gemiddelde wedstrijd 7.428 toeschouwers trok vorig seizoen. Maar dat had volgens sporteconoom Trudo Dejonghe flink meer kunnen zijn. In een interview met De Morgen (artikel niet online) veegt hij de club de mantel uit omdat ze naliet om na de bekerwinst aan klantenbinding te doen: "Dat het bestuur vorig jaar de bekeroverwinning niet heeft aangegrepen om aan klantenbinding te doen is een blunder van formaat. Zeventienduizend toeschouwers zaten er op de Heizel. Die hadden allemaal een brief moeten krijgen met een aanlokkelijk voorstel om abonnee te worden. Noem het gerust een gebrek aan degelijk management van de top."

Postieve noot: Dejonghe voorspelt dat die andere Antwerpse ploeg op termijn zal "sterven", dat er in Antwerpen een potentieel is voor vijftien- tot twintigduizend supporters, en voetbalmagazine pronostikeert een zevende plaats dit seizoen.

Tir wil af van late openingsuren


De winkeliers van shoppingcenter Den Tir willen af van de late openingsuren. Nu zijn ze verplicht om op week- en zaterdagen tot 19uur, en op vrijdag tot 20uur open te blijven. Maar volgens de zaakvoerders is het na 18uur doods in het shoppingcenter en heeft langer openblijven geen zin. Volgende maand vergaderen ze daarover met het management, meldt Gazet van Antwerpen (artikel helaas niet online).
Nog in dat artikel: hoe de allochtone winkeliers van de Abdijstraat nauwelijks deelnemen aan de braderij die volgende week start. "We hebben het nu al te druk", zegt de uitbater van bakkerij Zahnoun. En Ali Doudah van de fruitwinkel vindt het evenement zelfs ergerlijk: "Ze zorgt voor problemen, wanneer je 's ochtends voor je eigen deur deftig wil laden en lossen".

dinsdag, juli 25, 2006

Engelse worstjes veroveren Abdijstraat


Zin in een sausage roll? Binnenkort kan je op de Abdijstraat ook terecht bij Greggs, de Engelse bakker- en broodjesketen.
De zaak zit helemaal vooraan op de Abdijstraat en opent eerstdaags de deuren. Greggs startte de voorbije 2 jaar al 5 filialen op, in Antwerpen en Leuven. En als je die andere locaties ziet (van De Keyserlei tot de Brusselsestraat in Leuven), is de keuze voor de Abdijstraat een mooi bewijs van het potentieel dat grote ketens toch blijven zien op het Kiel.
En volgende week natuurlijk testen of je dat ook kan bráden zo'n Engels worstje.

zondag, juli 23, 2006

Een simpele jongen van 't Kiel



Marc Olivié -baas van AGFA, maar vooral ook geboren en getogen op het Kiel (meldt De Tijd (artikel niet online))- wordt bestuurder bij Mastercard.
Het is voor het eerst dat een Belg -een simpele jongen van 't Kiel bovendien- zo'n topfunctie bij het Amerikaanse kredietkaartenbedrijf aangeboden krijgt.

Opsporingsbericht



De poezenpolitie vraagt uw medewerking voor het volgende opsporingsbericht:
Woensdagochtend werd in de Beerschotstraat op het Kiel dit katje gevonden.
"Met een bang hartje onder een geparkeerde auto", volgens een ooggetuige.
Het betreft een kitten van hoogstens enkele weken oud, grijs-zwart gestreept in een tijgerpatroon.
De eigenaar wordt verzocht zich te melden.
Maar ook wie meer weet over de thuis van dit poesje, kan contact opnemen op het e-mailadres hiltsATskynet.be

(met dank aan trouwe lezer en poezenvriend Hilts aka suedehead aka Bram uit de Beerschotstraat … die bij deze wordt opgeroepen om hetkielblogt.be op de hoogte te houden als de zoektocht resultaat oplevert)

woensdag, juli 19, 2006

Axl in het kiels


Op mijn vakantieadres las ik de voorbije dagen al in de kranten dat Axl Peleman een cd in het Antwaarps gaat opnemen.
De Morgen (artikel helaas niet online) zet vandaag de puntjes op de i: het wordt een cd in het Kiels:
"Kiels", zegt Peleman beslist. "Voor de rest van België zal het Antwerps zijn. Als mijn bompa iemand hoorde, kon hij nog precies zeggen of die van Antwerpen-noord, -zuid of van het Kiel kwam. Bij de jongere generatie is er dat wat uit, maar de echte Antwerpenaar zal het herkennen."
Ik kan al niet wachten tot hij die nieuwe plaat live -met zijn gitaar bovenop die luifel voor "den Tir"- komt voorstellen op het Kiel.

vrijdag, juli 14, 2006

alcoholvrij in de krant


Ook Het Laatste Nieuws heeft het "eerste alcoholvrij restaurant van Antwerpen" ontdekt (artikel helaas niet online). Uitbater Abdel M’Rabet -die 30 blijkt te zijn en onder andere in De Kaai ervaring opdeed- zegt in het artikel: "De mensen zelf hun eigen fles wijn laten meenemen vind ik ook geen goed idee. Want dan zien de moslims dat er wijn op tafel staat en komen ze niet binnen." Damn! Weer een deur dicht. En dat terwijl dat systeem in Londen dus perfect blijkt te werken.

donderdag, juli 13, 2006

IM Hubert Lampo


Hubert Lampo is gisteren overleden.
Schrijver, maar ook Kielenaar.
Lampo werd -leer ik vandaag- op 1 september 1920 geboren in de Beerschotstraat.
Net na de zomer dat daar de zevende Olympische Spelen plaatsvonden.

woensdag, juli 12, 2006

generosa


Generosa
Ik hoor het me nog zeggen tegen mijn vrouw:
"Komaan schat: we gaan aperitieven. Er is op de Abdijstraat net een bar bijgekomen. En voor één keer ziet het er écht hip uit. Mooie fijne neonletters in de Italiaanse kleuren, en een klein terrasje."
Er was nog één tafeltje vrij buiten, en omdat "Generosa" er ook van dichtbij mooi uitzag, besloten we maar meteen om er ook te eten.
Op de kaart hadden we snel gekozen: een pizza met gegrilde kip, en een pasta met zeevruchten.
"Zie jij de wijn staan?"
"Misschien een aparte kaart?"
"Tiens: ook geen pintjes"
"Wacht, wacht: ik heb vooraan cocktails zien staan. Zie je wel: caiperinha. Oei: niet alcoholische caiperinha"
"Ze zullen toch niet … Shit!!!"

Om het nog erger te maken, moesten we daarna bijna een uur met onze -"ja, een grote graag"- fles Spa rood op het eten zitten wachten.
Maar toegegeven: het was wél lekker (ik bedoel het eten, niet de Spa).
De kip op mijn pizza was heerlijk gegrild op een houtskoolvuurtje. En in de pasta zaten zoveel venusschelpen, scampi's en garnalen, dat mijn vrouw niet alles opkreeg.
We betaalden samen 26 euro.
Een koffie of muntthee lieten we maar zo. Ik moest écht een shotje wijn gaan halen op mijn eigen terras.
"Ik lust zelf óók wel een glas wijn bij mijn pasta hoor", vertelde de patron -een late twintiger van (gok ik) Marokkaanse origine- ons nog.
"Maar ik wil dat iedereen hier naartoe kan komen. En als ik alcohol schenk, dan zit de helft hier niet."
Hij wees naar de hippe moslima's die inderdaad talrijk aan de tafeltjes binnen zaten.
"En de Vlamingen uit de buurt hebben me al gezegd: als het eten hier lekker is, dan blíjven we terugkomen"

Misschien klopt dat wel. Maar deze buurtbewoner smokkelt dan toch zo'n klein 5cl flesje rum in zijn borstzakje mee. Laat die alcoholvrije caiperinha maar komen.

dinsdag, juli 11, 2006

De vloek van Huysmans


Gezien vanavond op het kruispunt van de Camille Huysmanslaan en de Jan De Voslei:
- om 17.30u een auto die zijn motorkap rond het verkeerslicht had geplooid
- om 20.30u een auto die zijn motorkap rond krek hetzelfde verkeerslicht had geplooid

De vloek van Camille Huysmans?
Misschien is het toch niet toevallig dat de oud-burgemeester in een Nero-album in het adresboekje van de duivel blijkt te staan.

donderdag, juli 06, 2006

Javellekes


Eindelijk weet ik waarom de Pierenbergstraat er altijd zo netjes bij ligt.
Dat is het werk van de Javellekes schrijft Het Laatste Nieuws vandaag (artikel niet online).
De enige straatbende die stofblik en schuurspons tot haar wapens rekent.
De Javellekes -zoals Wiske Cassauwers en haar buurvrouwen hun kuisploeg noemen- huldigen het motto: "Samen het trottoir kuisen is het beste wapen tegen overlast".
En ze hebben vast nog gelijk ook.
Maar wat me ook opviel is hoe de Javellekes zich niets aantrekken van het politiek correcte "allochtoon". Als Wiske spreekt, heeft ze het over "die vreemden".
Maar Wiske kent die vreemden wel allemaal bij naam.
En ze heeft er ook een prima contact mee.
De kindjes van die vreemden komen elke woensdagmiddag mee poetsen. En als er iets te vieren valt -en er valt váák iets te vieren in de Pierenbergstraat- bakken die vreemden ook allemaal hun eigen nationale specialiteit voor het buurtfeestje.

En ik -vast samen met al die andere jonge goedbedoelende inwijkelingen- maar braaf "allochtoon" zeggen.
Maar hoe de Marokkaanse overbuurvrouw heet, weet ik nog steeds niet.

Het deed me meteen terugdenken aan de studie die antropologe Ruth Soenen op het Kiel maakte.

ik heb hem gezien


Olifant
Of de olifant ook naar het Kiel komt, is nog niet geweten.
En officieel begint hij pas vrijdag aan zijn tocht door de stad.
Maar de eerste beelden van het beest -een kielblogt.be exclusive :-)- dié hebben we al wel.
Sneaky genomen met de gsm-camera terwijl de olifant een oefenwandeling deed aan de Waagnatie op de Scheldekaaien.
En zelfs die repetitie was indrukwekkend.
Gaat dat zien!

zondag, juli 02, 2006

ingepakt


Coca Cola
We hebben ons laten inpakken.
Door Coca Cola.
Herinner u het incidentje op het BK waar er aan het drankstandje geen rietje of plastic bekertje voor mijn dochter af kon?
Zowel brouwerij Haacht als Coca Cola lieten in een vriendelijke mail weten dat ze met de uitbating van die drankstalletjes niets te maken hadden. Maar die laatste -je bent niet voor niets een gulle multinational- zond tóch nog een paar gadgets: een rugzakje en een gigantisch strandlaken.
Maar van de echte schuldigen -de firma Catering Frans Bevers- natuurlijk geen enkele reactie.
Maar dat zijn natuurlijk ook boeren, boeren, boeren, boeren, boeren, boeren, boeren, boeren, boeren, boeren, boeren, boeren, boeren, boeren,boeren!
(hoe werkt zo'n google bom nu ook weer?)

Wiki Kili Wiki


Op oudejaarsdag gaf ik het Kiel een eigen artikel in de web-encyclopedie wikipedia.
Eigenlijk vooral om eens te kijken hoe dat ding nu juist werkt.
Mijn tekstje was heel kort:
"Het Kiel is een wijk in Antwerpen, net ten zuiden van het stadscentrum. Het is een volkswijk met sociale woningen, maar evengoed 19de-eeuwse herenhuizen. Eeuwen was dit een groen gebied, maar de Olympische spelen in 1920 en de Wereldtentoonstelling in 1930 brachten daar verandering in. Van die twee evenementen blijft nog weinig over, behalve dan een reeks straatnamen die naar sporten verwijzen. De wijk is bekend om haar hoogbouw die ontworpen werd door architect Renaat Braem, maar ook om voetbalclub Germinal-Beerschot of de huidige burgemeester Patrick Janssens die opgroeide in de wijk."

Het was 02:11 's nachts toen ik het artikel aanmaakte. Maar al 4 minuten later had iemand het aangepast. Ik begreep niet hoe je interne links kon aanmaken in wikipedia. En dat had ene Klaas1978 even opgelost. De jongen woont in Nijmegen, en heeft verder niets met het Kiel te maken, maar poetst bij wijze van hobby wikipedia-artikels op.
Ook midden in de nacht op oudejaarsdag.

Ondertussen is het artikel 41 keer aangepast. Het telt nu -in plaats van de enkele lijntjes waarmee ik begon- meer dan 50 regels. Ik heb er hevige discussies gevoerd (en verloren) over of een link naar Het Kiel Blogt onderaan het artikel thuis hoorde (dat ik het wikipedia-artikel was begonnen bleek -terecht- geen argument).
Uiteraard probeer ik er mee op toe te zien dat de informatie die wordt toegevoegd klopt.
Maar hoe achterhaal je of het waar is wat ene Norbert Zeescouts schrijft:
Tijdens de Reformatie van de 16e eeuw werden op het Kiel hagenpreken gehouden door de lutheranen. De calvinisten hielden deze eerder te Berchem en Borgerhout.

Is er een historicus(*) in de zaal?

(*)Ok: één die beter heeft opgelet in de aula dan ondergetekende